Rebarbara szósz, ahogyan én szoktam.
Hozzávalók:
1kg rebarbara-nyél, 3 kicsit púpozott evőkanál étkezési keményítő, 1liter tej, 1 csapott teáskanál só, 40dkg cukor, 2db tojás, / ha bővében vagyunk a tojásnak, 3 db-ot is tehetünk bele) 1deci víz, 2deci tejföl,
fél citrom reszelt héja.
Elkészítés:
A rebarbara vékony hártyáját lehúzom, két centis darabokra vágom, és puhára dinsztelem a saját levében, amit enged. Keményítőt az 1deci vízben elkeverem, tojásokat szétválasztom, fehérjét felverem, sárgáját cukorral jól kikavarom. Rebarbarába beleteszem a cukrot, sót, citromhaját, felengedem tejjel, és ha felforrt, beleengedem a vízzel elkevert keményítőt. Ha forr, kikapcsolom a gázt, és belekeverem a tojássárgáját. Utána óvatosan beleforgatom a fehérjét is. Ezzel el is készült. Állagát tekintve, kapunk egy habos, könnyű finomságot. Sült, főtt, rántott húsokhoz, de bundás zsemlével, tükörtojással, rántott sajttal is nagyon finom. Ez étvágytól függően 5-6 főre elegendő. Az alapanyagokat arányosan csökkentve, kevesebbet is főzhetünk.